Pages

Friday, October 26, 2007

Tinnen tafelgoed

Met ons voornemen om binnen DB ook een welgestelde koopmansfamilie uit te beelden leek het tijd om een begin te maken met de aanschaf van wat sjieker tafelgoed. De welvarende personen van weleer hadden dit namelijk ook. Zo lezen we in de boekhouding van de rijke Hollandse heer Jan van Blois dat voor hem in 1362 werd gemaakt:

Item ghemaect te Delf in Januario bi Celen den thinnen potmaker 3 dousine thinnen scotelen woeghen 58 lb., tpont 20 d., facit 4 lb. 16 s. 8 d.

Ook komen we het tinnen tafelgoed tegen op contemporaine afbeeldingen, zoals op deze miniatuur uit een Bible Historiale van 1372:


Tevens zijn er vondsten bekend van tinnen tafelgoed. Zo ligt er in het Archeologisch Museum van Haarlem een mooie schotel (1400-1425):


In de toekomst willen we graag dergelijk tafelgoed laten namaken naar archeologische vondsten / stukken uit collecties. Om de tijd te overbruggen tot de Archeon tingieter deze dienst gaat aanbieden én totdat wij het geld er voor hebben, kopen we op 2e hands goederen websites bruikbaar en op middeleeuwse exemplaren gelijkend tinnen tafelgoed. Onlangs hebben we een eerste aankoop gedaan van 2 diepe schotels, perfect om eten in op te dienen:


De onderste schotel hebben we (vooral Isis) voor de foto eerst gepoetst. Best een verschil met de ander!

4 comments:

  1. En jullie vertellen ook niet even dat jullie dat gaan aanschaffen!

    ReplyDelete
  2. tja, ik struikelde ook maar zo over deze twee schalen heen toen ik www.kapazaa.be aan het afschumen was op zoek naar linnen om kussens uit te maken. als we een keer echte replica's gaan bestellen, brengen we jullie wel vooraf op de hoogte :)

    ReplyDelete
  3. mooie schalen.
    Het is niet mijn bedoeling om een domper op de feestvreugde te zetten, maar hoe zit het eigenlijk met de gezondheidsrisico's van tinnen tafelgoed? Ik meen ergens gelezen te hebben dat in de originele spullen een naar huidige maatstaven gevaarlijk hoog gehalte aan lood zit. Of is dat alleen bij lepels?

    ReplyDelete
  4. ik weet het niet vanbuiten bij deze schalen wat het tin-gehalte is, maar het staat er wel op. in elk geval zijn deze schalen nog niet zo oud, in elk geval 20e eeuws.
    wat is het maximum aanvaardde loodgehalte naar moderne maatstaven eigenlijk?

    ReplyDelete