Pages

Saturday, February 20, 2010

Middeleeuws spiegeldoosje

Onlangs heb ik een middeleeuws spiegeldoosje gekocht op e-bay. Het spiegeltje komt uit Engeland en lijkt sprekend op een aantal spiegeltjes die beschreven worden in "Dress Accessories". Het doosje is van messing en gegoten (uit plaat geslagen doosjes zijn ook teruggevonden). Het is ongeveer 3 centimeter in doorsnede en 5 mm dik. Aan weerszijden van het doosje zitten bijna identieke scharnierpunten. Een scharnierpunt is aktief, met een geklonken messing pinnetje. Het andere 'scharnierpunt' is een druksluiting om het spiegeldoosje af te sluiten. Aan beide kanten van het doosje is een patroon van driehoekjes ingeslagen dat precies overeenkomt met de vondsten in DA. De datering volgens DA is 1275-1350. Uit dezelfde periode en iets later zijn vooral de ivoren spiegeldoosjes met afbeeldingen van geliefden erg bekend. In dezelfde periode zijn gegoten tinnen spiegeldoosjes met religieuze afbeeldingen (Jezus aan het kruis) bekend. Ik ken geen Nederlandse vondsten van middeleeuwse spiegeltjes.

I have bought a medieval mirror case from England. It resembles the cast mirror cases described in "Dress Accessories". The diameter is 31 mm and the thickness is 5 mm. According to DA, they are from 1275-1350.



9 comments:

  1. Ik wil ook zo'n spiegeldoosje!!!!!

    ReplyDelete
  2. Trouwens; ik neem aan dat de binnenkant gewoon superfijn gepolijst was en er geen zilver oid in heeft gezeten dat reflecteerde? Want dan is zo'n ding nog best redelijk zelf te maken of vrij betaalbaar te bestellen bij iemand als Mark vd Aa.

    ReplyDelete
  3. Dat is best een geinig dinkie om te hebben. :)
    Nee ik ken zo snel ook geen Nederlandse voorbeelden.

    ReplyDelete
  4. Wat ik van dress accessories begrepen heb is dat er een los spiegeltje in zat, een stukje geknipt concaaf glas meet een reflecterende coating. Ik heb in elk geval een soortgelijk doosje gezien met het originele losse spiegeltje erin.

    ReplyDelete
  5. Hallo Bertus,
    Wat betreft die spiegeldoosjes, ik weet dat Roel jaren gelden een paar te koop had. Geen idee van waar ze kwamen of welke periode.

    Patricia

    ReplyDelete
  6. Oh toch wel een los spiegeltje. En nog van glas ook! Ik dacht dat dat luiheid was van reenactors.

    Geeft een concave spiegel geen rare reflectie? En vooral ook: ondersteboven? Kijk bv in een lepel. Of bedoel je convex?

    ReplyDelete
  7. Jaja, het zal wel een convex spiegeltje geweest zijn he? Die heeft iets meer voordelen, zoals de 'inzoomfunctie'. Wat ik begrepen heb is dat gepolijste stukjes zilver ook gebruikt werden, ik meende dat dit tot in de 13e eeuw de/een gebruikelijke manier was.

    ReplyDelete
  8. Philip Roodenburg had er in de late jaren 90 soms te koop die hij zelf maakte. Helaas was de afwerking nogal grof en het spiegeltje te modern. Ik moet er nog ergens één hebben. Mooie aankoop, Nijso, wat kost zo'n ding nou nog?

    ReplyDelete
  9. Een doosje in goede staat kost 100 euro. Ik heb er ook 1 gezien die eruitzag alsof ie gisteren uit de grond gekomen is, die was meende ik 50 euro.
    Met het originele spiegeltje heb ik 1 gezien voor tegen de 200 euro.

    ReplyDelete