Tinnen tafelgoed

Friday, October 26, 2007

Met ons voornemen om binnen DB ook een welgestelde koopmansfamilie uit te beelden leek het tijd om een begin te maken met de aanschaf van wat sjieker tafelgoed. De welvarende personen van weleer hadden dit namelijk ook. Zo lezen we in de boekhouding van de rijke Hollandse heer Jan van Blois dat voor hem in 1362 werd gemaakt:

Item ghemaect te Delf in Januario bi Celen den thinnen potmaker 3 dousine thinnen scotelen woeghen 58 lb., tpont 20 d., facit 4 lb. 16 s. 8 d.

Ook komen we het tinnen tafelgoed tegen op contemporaine afbeeldingen, zoals op deze miniatuur uit een Bible Historiale van 1372:


Tevens zijn er vondsten bekend van tinnen tafelgoed. Zo ligt er in het Archeologisch Museum van Haarlem een mooie schotel (1400-1425):


In de toekomst willen we graag dergelijk tafelgoed laten namaken naar archeologische vondsten / stukken uit collecties. Om de tijd te overbruggen tot de Archeon tingieter deze dienst gaat aanbieden én totdat wij het geld er voor hebben, kopen we op 2e hands goederen websites bruikbaar en op middeleeuwse exemplaren gelijkend tinnen tafelgoed. Onlangs hebben we een eerste aankoop gedaan van 2 diepe schotels, perfect om eten in op te dienen:


De onderste schotel hebben we (vooral Isis) voor de foto eerst gepoetst. Best een verschil met de ander!

You Might Also Like

4 reacties | replies

Subscribe