Eten in Azincourt

Monday, July 28, 2008

Op het menu van afgelopen weekend stond:

Zaterdag:
Ontbijt: Brood met Vlaamse en Franse kaas
Middagmaal: Griesmeelpap met honing en rozijnen
Avondmaal: Rundsstoofvlees (met licht bier en uien), gekookte raapjes, erwtenpuree, brood, gerookte hamZondag:
Ontbijt: Pap van griesmeel en havermout licht gezoet met honing en kaneel, overschotjes van zaterdagavond
Middagmaal: Gebraden haantjes en duifjes aan het spit, gekookte tarwe, appelmoes
Avondmaal: Brood met Franse kaas, gerookte ham en gerookte varkensworstjes, overschot van de gekookte tarwe van het middagmaal

Evaluatie:
Ik heb de indruk dat iedereen van het eten genoten heeft. De zoete pap ging er met veel enthousiasme in, kan ik wel zeggen. Ze geeft je echt een warm en goed gevuld gevoel, waarmee je tot aan de middag ruimschoots voldoende hebt. Groot voordeel aan pap: het is in een mum van tijd klaar, en kost werkelijk geen moeite om te maken.
We hebben afgesproken dat we ook een keer hartige pap willen maken.
Verder zijn rapen en appels nu niet in het seizoen en hebben we die toch klaargemaakt. Ik had geen recepten voorbereid en op het moment dat ik in de winkel stond had ik geen inspiratie om iets anders te bedenken.
De gerookte ham hebben we in een grote homp gekocht, de gedroogde worstjes waren volledig met ambachtelijk uiterlijk, en de kazen hadden geen tekstopdruk of moderne schil. Qua brood zijn we gegaan voor Vlaamse bruine en halfbruine boerenbroden.
De gewoonlijke kip aan het spit hebben we eens vervangen voor jonge haantjes en duif. In middeleeuwse kookboeken een rekeningen kom je regelmatig vernoemingen tegen van klein gevogelte voor consumptie.
Ook het koken op het evenement zelf was erg leuk. Iedereen heeft echt goed meegeholpen. Ik heb zelf eigenlijk helemaal niet zoveel gedaan, alleen iedereen aan het werk gezet en af en toe eens in een pot geroerd, en vogeltjes aan het spit geregen.
Hopelijk gaan we op de evenementen in de toekomst ook eens wat avontuurlijker koken, het was de moeite waard!

You Might Also Like

1 reacties | replies

Subscribe