Winterfeest 2013

Sunday, March 17, 2013

Op 23 (en 24) februari vierde de LHO haar jaarlijkse Winterfeest op kasteel Dever bij Lisse. DB is daar ook geweest op de 23e. Aanwezig van ons waren, al dan niet in DB-kledij: Isis, Bertus, Nijso, Marije, Sabine, Marisca, Lea ('s avonds) en ikzelf.
Dever is een veertiende eeuwse donjon, die in later tijden is aangevuld met kleine aanbouwen, die in de negentiende eeuw zijn ingestort. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw is weer begonnen met het in, waar mogelijk, originele veertiende eeuwse staat herstellen van de ruïneuze toren. Er werden rondleidingen gegeven door de beheerder van het kasteel, zodat we leerden wat al die eigenaardige nissen en gaten in de muur waren. In de kelder was vroeger de opslag van voedsel, omdat het daar een regelmatige, koele temperatuur bleef. Op de 'begane grond' (wat verhoogd en te bereiken door de loopbrug over de gracht) was de oorspronkelijke leefruimte voor het adellijke gezin met personeel. Hier werd ook nu weer door ons gekookt in de schouw en werd een workshop gegeven over werken met aardewerk-klei. Boven was de pronkzaal, in later tijd een geheime katholieke kapel (de aanzetten van de kruisgewelven waren nog deels zichtbaar) met een leuk sekreetje. Hier had de LHO alle meegebrachte boeken gestald. Op de zolder was een expositie van alle uit de gracht opgeviste voorwerpen, van middeleeuws aardewerk en echt en nep Chinees porselein tot lepeltjes, beeldjes en speelgoed. Daar hadden we onze moderne spullen achtergelaten. Het dak bestond uit een reconstructie van het zestiende eeuwse dak, omdat over het oorspronkelijke, veel lagere dak, niet voldoende kennis bestaat.

Met Isis en Bertus een rondje om de toren gelopen en wat foto's gemaakt. Het waaide erg hard maar rond de toren was voldoende struikgewas en op de juiste plek was het ook beschut genoeg om niet al te koud te worden bij het buiten zijn. Er was een lopend buffet als lunch met kaas en brood en keiharde koekjes. Vanwege de vasten was gekozen voor een vleesloos diner. Er waren verscheidene groentesoepen, taarten en pasteien, gedroogde vruchten en sauzen, en zoete balletjes die leken op gehakt maar totaal niet zo smaakten. Bij het dekken van de tafel en het doorgeven van de zetels liet het zitdeel van een kruk, die ik over de tafel tilde, los en landde precies op mijn plek, met een flinke klap. Mijn steengoed kannetjes was gelukkig ongedeerd, en ik kon het ruimschoots op tijd redden terwijl het traag naar de rand rolde. Mijn vrij solide houten bakje was echter wel gebroken. Hoewel het volgens Sabine's vriend Engbert nog wel gelijmd kon worden, was het op dat moment volkomen waardeloos. Gelukkig kon ik nog twee aardewerken kommetjes kopen bij de pottenbakster die de workshop had gegeven. Ach, mijn houten bakje....we hebben zulke mooie tijden gehad...het wordt nooit meer hetzelfde!
Na het eten kwam Wronghel ende Wei muziek spelen en kon er gedanst en meegezongen worden. Anderen vermaakten zich met een drankje en een gesprek. Nijso en ik vertrokken rond 22.00. We raakten verstrikt in een aardig forse sneeuwbui, maar zijn zonder moeilijkheden thuis gekomen.

Laurens


Eerste vier foto's van Laurens, overige van Isis

You Might Also Like

2 reacties | replies

Subscribe