100 Jahre 14tes Jahrhundert- Ronneburg, 29 en 30 augustus 2015

Monday, October 26, 2015


‘Deventer Burgerscap representing’


Eind augustus van dit jaar zijn Nijso, Laurens, Renate (een oud collega van het Archeon en aspirant- aspirant lid van DB) en ik een weekend naar Ronneburg geweest om daar het ‘100 Jahre 14tes Jahrhundert’ evenement van onze bevriende Duitse reenactmentgroep Mensch im Mittelalter te bezoeken. Ik had twee jaar geleden al het voorrecht gehad om de vorige versie van dit evenement mijn eerste evenement ooit te noemen en ook dit jaar was het weer een groot succes. Het evenement, wat zicht focust op de gehele 14de eeuw van West-Europa, is een van de meest inspirerende evenementen die ik tot nu toe heb mogen bezoeken. De reden daarvoor zijn de groepen die van heinde en verre komen die alle hun eigen ambachten en specialisaties hebben.


Zo was er een schoenmaker die met Laurens en Nijso sprak over patroon tot pekgebruik, een geweldige schedemaker, en werd er wol op een betoverd magische manier blauw geverfd. Er waren Engelse boogschutters (dat schijnt een ding te zijn) en Zweden met vuurwapens, en er werd gesponnen en lepels gesneden. Onze gastheren en -dames van Mensch im Mittelalter hebben, met onder andere hulp van onze Renate, dat weekend een onbeschrijfelijke lekkere serie aan maaltijden aan ons voorgeschoteld. Dus, dat ga ik ook niet doen. Wel heeft Renate een kookboek gekocht van ze, dus als je meer wil weten kunnen jullie met mij of haar contact opnemen. Naast het geweldige vakmanschap wat ter plekke tentoon gespreid word, zijn nog wel het meest inspirerend de prachtige outfits die mensen dragen. Terwijl ik deze zin schreef voelde ik me ineens een ontzettende mode blogger, wat gek is aangezien ik meestal niet eens mijn haar borstel... Maar serieus: het materiaal, de patronen, de pasvorm, afwerking en accessoires: alles klopt met de huidige kennis over de periode. Dit op zich is zo ontzettend inspirerend dat het al een uitstekend evenement wat geweest als we pizza’s hadden in plaats van het onbeschrijfelijk lekkere eten (wat ik daarom ook niet ga omschrijven).


Om deze reden zou ik iedereen aanraden om contact te hebben met leden van buitenlandse reenactment groepen: buiten de Nederlandse grens is er zo veel kennis en expertise te vinden. Ook zijn het potverdriedubbeltjes ook nog stuk voor stuk ontzettend vriendelijke mensen.

Mooi augustus weer, fabuleus geklede en knetterend lieve mensen, goede gesprekken en onbeschrijfelijk lekker eten: in andere woorden een top evenement.

Tekst en foto's door Vera Bos

You Might Also Like

1 reacties | replies

Subscribe