Materialen

Linnen


Linnen bestaat in heel veel verschillende kwaliteiten, van bijna transparant tot zwaar en compact. Linnen stof wordt gemaakt van vlas of hennep. In de middeleeuwen werd hennep beschouwd als een lagere kwaliteit. Henneplinnen diende vooral voor het maken van zeildoek, paklinnen, en werd toegepast in de kleding van arme mensen. Hoewel linnen tegenwoordig bestaat in alle kleuren van de regenboog werden in de middeleeuwen alleen de ongebleekte (grijze of beige) en de gebleekte witte vorm gebruikt. Héél uitzonderlijk kwam ook wel blauw en zwart linnen voor, maar geverfd linnen werd pas in de loop van de 15e eeuw en vooral de 16e eeuw populair.
Afhankelijk van het project kies je beter voor fijne of grove linnen stoffen. De meest linkse stof op bovenstaande foto is heel fijn en dus geschikt voor vrouwen hoofddoeken en fijn ondergoed. De drie middelste stoffen zijn iets grover geweven en goed voor ondergoed, schorten, keukenhanddoeken of om gebruikt te worden als voering voor wollen kleding. De meest rechtse stof is behoorlijk dik en zwaar, en dus eerder geschikt voor militaire kleding (wambuizen, jopen of jacken, ook wel gekend als gambesons) of linnen zakken/tassen.
Bij de aanschaf van linnen moet je vooral opletten dat je niet met ramie naar huis gaat. Ramie is een moderne vezel afkomstig uit Azie, en dus niet middeleeuws verantwoord. Al lijkt ramie op het eerste zicht best hard op linnen, de kwaliteit is veel minder, en vaak is ondergoed uit ramie na een paar keer dragen en wassen zo bros geworden dat de stof heel makkelijk scheurt. Als je op de markt linnen vindt onder de 6 euro per meter is dit waarschijnlijk ramie. Ja kan ramie het best herkennen doordat de individuele draden redelijk dik zijn (c. 0.7-1 mm diameter), terwijl de weefdichtheid behoorlijk los is (c. 10 draden / cm).

Voor je met linnen stof aan de slag gaat kun je ze best eerst wassen, aangezien linnen vaak 5-10% krimpt. Voor instructies hoe je linnen best kan wassen en onderhouden klik hier.

Fustein


Fustein is een stof die geweven werd uit een combinatie van katoen en linnen (en ook wel hennep). Het sterkere linnen garen werd gebruikt voor de schering en het katoen voor de inslag. Vooral Noord-Italië en Zuid-Duitsland waren gekend voor de productie van fusteinen weefsels. Pas aan het begin van de zestiende eeuw werd fustein ook in de Lage Landen geproduceerd.
Fustein werd aanvankelijk vooral gebruikt voor het maken van militaire kledingstukken zoals jacken en wambuizen, maar er zijn aanwijzingen dat rond 1370 ook civiele wambuizen wel eens uit dit materiaal werden gemaakt.
Net als linnen weefsels kwam fustein in veel verschillende kwaliteiten op de markt. Geschreven bronnen maken duidelijk dat er voor tijdgenoten duidelijke verschillen waren tussen fusteinen uit diverse productieplaatsen, maar waarin dit verschil precies zat is niet makkelijk te achterhalen. Uit bewaarde textielfragmenten weten we dat in de veertiende eeuw zowel linnenbinding als keperbinding en zelfs diamantkeper voorkwamen. Hoewel de meest gangbare kleuren voor fustein waarschijnlijk de ongebleekte en gebleekte variant waren, kwam deze stof ook wel in andere kleuren voor, met name zwart. Ook rood fustein kwam voor in de veertiende eeuw, en blauw en groen fustein bestond in ieder geval vanaf het tweede kwart van de vijftiende eeuw. Deze gekleurde fusteinen zullen echter een stuk duurder geweest zijn en daarom minder geschikt voor het uitbeelden van eenvoudige ambachtslieden.

Je vindt tegenwoordig makkelijk stof die gemaakt is uit een combinatie van linnen en katoen. In deze stoffen is het katoen en linnen echter samen tot één draad gesponnen, en is het weefsel dus niet opgebouwd uit een linnen schering en katoenen inslag. Dit moderne mengweefsel verschilt heel erg van het echte fustein: het is meestal dun en niet zo sterk. Goed fustein is moeilijker verkrijgbaar, en op één webwinkel na die hennep-katoen fustein aanbiedt, moet je er toevallig tegenaan lopen. Ongebleekt fustein is makkelijk te herkennen aan de grijs-bruine linnen schering en de van nature witte katoenen inslag. Indien je niet aan geschikt fustein kunt komen is het beste (en historisch correcte) alternatief om een stevig linnen canvas te gebruiken voor het maken van je wambuis/jacke.

Tierentein

[foto tierentein]

Wol

Waar linnen hoofdzakelijk werd gebruikt voor ondergoed en als voering was wol de belangrijkste stof voor middeleeuwse bovenkleding.


Ongevold vs gevold




Compactiegraad



Linnenbinding
Panama-binding
2/2 keper
2/1 keper
Diamantkeper

https://indemejarecristi.wordpress.com/2015/08/10/caring-for-wool-textiles/

Zijde

Fluweel, satijn, taft

Subscribe