Work in progress: Ein Schritt weiter

Sunday, September 28, 2008

Ondertussen alweer een tijd geleden ben ik langzaamaan begonnen met een set kleding te maken voor Fenne, mijn eenvoudige burger personage. Langzaamaan komt er vooruitgang, en eindelijk is de basis er:

1. Eenvoudige ongevoerde jurk met enkele knoopjes aan de polsen (6 aan elke pols) en aan de hals (18).
2. Anthraciet gespikkelde stof, hergebruikt uit een versleten rock voor een open kaproentje.
4. Witte sokken (naar een vondst uit Londen).

Hierboven zie je twee foto's van de afwerking van de knoopjessluiting aan de arm. De opening is afgeboord met twee strookjes wit linnen ter versteviging (zie Textiles & Clothing, Museum of London). Langs de ene kant komen de knoopsgaten, langs de andere de knoopjes. Eenzelfde linnen versteviging is aangebracht aan de voorsluiting van de jurk en aan de halsuitsnijding. Enkel de langtenaden zijn met de naaimachine gedaan (en dat zou nog niet mogen, ik weet het) maar alle verdere afwerking is met de hand met naturel en gebleekt linnen garen. In totaal is schat ik ongeveer 80% van het naaiwerk op de hand gedaan (al een hele prestatie voor mij; ik heb een hekel aan naaien :-).

De jurk bestaat uit vier panden, twee voorpanden en twee rugpanden. Er zitten geen geren in, maar de panden lopen vanaf de heupen breder uit tot een breedte van 70 cm onderaan. Deze constructie is ook teruggevonden op de gouden jurk van koningin Margareta. Dit patroon kun je ook terugvinden in de bundel met patronen voor vrouwenkleding (te verkrijgen bij mij). Het patroon van de mouw is gebaseerd op een type dat vaak voorkomt onder de Groenland vondsten (bv. deze), maar ook elders.

Bovenstaande foto toont een fragment van een console uit Mechelen, nu in het Hof van Buysleden, gemaakt ca. 1375-1380. Gelijkaardige jurken zijn ook afgebeeld in o.a. de Roman d' Alexandre (fol. 130v.).


Wat nog moet:

1. Een paar kniekousen uit grijs-bruin-meekrap geruite wollen stof. Deadline: Ename
2. Een kaproen met knoopjessluitinguit kastanjebruin laken (met roestbruine knoopjes, zijn al geknipt). Deadline: Ename
3. Een paar wanten. Deadline: Winterfeest
4. Een overrock in warme wol met voering. Deadline: Winterfeest
5. Naturel linnen schort. Deadline: eerste evenement komend seizoen
6. Een linnen huve (kapje). Deadline: Ename

You Might Also Like

2 reacties | replies

Subscribe