LHO winterfeest 2009

Tuesday, March 31, 2009


Elk jaar komen de leden van de LHO, de overkoepelende vereniging (500-1500) waar Deventer Burgerscap onder valt, in de winter bij elkaar voor een gezellig diner en lezingen en workshops en dergelijke. Zo ook dit jaar, namelijk afgelopen zaterdag. Deze keer viel de opkomst door onvoorziene omstandigheden wat tegen maar dessalnietemin was het erg gezellig. Een feestje met maar ca. 15 man in plaats van de gebruikelijke rond de 70 heeft zo ook z'n voordelen, je praat bijvoorbeeld met iedereen. En ook al waren er niet zoveel leden, toch waren bijna alle deelgenootschappen en dus periodes wel vertegenwoordigd. Dit uitte zich ook in de goed gevulde boekentafels; een 'vroemi' tafel en een 'lami' tafel.Het feest begon om 13:00. Gedurende het uur erna kwamen de meeste gasten binnen gedruppeld. Er stond koek, kaas, worst en koffie en thee klaar. Iedereen kon wat bijkletsen, de boekentafel doorneuzen en er werd lustig gebikkeld en gemolenspeld.
Aan het einde van de middag verdween een deel van de mensen naar de keuken. En het moet gezegd worden chefkok Mante en haar hulpen hadden goed hun best gedaan. Het eten dat bij het avondmaal op tafel werd getoverd was voortreffelijk, smakelijk en overdadig. Het was een maal met vroeg-middeleeuwse recepten dat bestond uit onder andere spinaziesoep met spekjes, stoofpot met perzikken en koekjes met een slagroom-kwark-rozijnen-mix.


Kaarsen op tafel zorgden voor de nodige sfeerverlichting. Het was ook de vuurdoop voor een van de recent aangeschafte tinnen kandelaartjes.


Het avondeten werd opgeluisterd met mooie middeleeuwse muziek gespeeld door de Flierefluiter. Na het avondeten mochten de gasten zelf ook nog een deuntje spelen op hun muziekinstrumenten en overdag gaven een paar van de LHO dames ook nog blijk dat ze zeker wel een middeleeuws liedje kunnen zingen, zuiver en in canon. De boeken met middeleeuwse wijsjes werden boven gehaald en plannen gesmeed er vaker iets mee te doen op evenementen.


Toen men klaar was met natafelen zette iedereen zijn stoel zó neer dat men de boeiende powerpoint presentatie van Isis kon volgen. Zij licht!e een tipje van de sluier op over haar afstudeeronderzoek naar gerimpelde en geplooide hoofddoeken in de Lage Landen in de late middeleeuwen. Een handout van de presentatie kun je hier vinden.


This is a description of the LHO-gathering last Saturday. The LHO is the medieval society which Deventer Burgerscap is a subgroup of.
At this meeting Isis gave a powerpoint presentation about frilled veils in the Netherlands, her subject for her Master thesis research. You can download the handout for this presentation here, though it is in Dutch.


You Might Also Like

2 reacties | replies

Subscribe