Motten

Monday, September 24, 2007

Ik heb net een mottenplaag gehad en gelukkig zijn mijn kleren vrijwel onbeschadigd gebleven. Ook al is de schade dit keer beperkt, ik vond het toch een goed idee om deze situatie in de toekomst te vermijden.

Kledingmotten zijn een welbepaalde soort nachtvlinders (Tineola bisseliella), die hun eitjes leggen in wollen stof, garen, schapenvachten, …. Wanneer de eitjes uitkomen eten de larven gaten in de wol. De larve van de kleermot is ca. 1 cm. lang en is vuilwit van kleur.


Hier volgen een aantal weetjes (zowel middeleeuwse als moderne) die kunnen helpen bij het bestrijden en voorkomen van motten.

Het laat 14e eeuws boek dat onder de titel "Le Ménagier de Paris" staan naast allerlei andere huishoudkundige weetjes en recepten ook aanwijzingen om van motten te geraken of te voorkomen dat ze je kleren aanvreten: je moet je kleding regelmatig over een stoel buiten hangen, maar dit alleen wanneer het droog, warm weer is. Vocht maakt de kleding nog geschikter voor motten-eitjes. Vooraleer je kleding opgevouwen terug in de kast te leggen moest je ze ook nog goed uitkloppen met een roede.

Motten schijnen verder ook niet te houden van rookgeur. Ga op evenementen dus maar lekker in de rook zitten en was je kleren vooral niet als je terug thuis bent. Het helpt ook om stukken zeep tussen opgevouwen kleding in de kast te leggen, en/of zakjes met gedroogde lavendel, rozemarijn of boerenwormkruid. In de winkel kun je ook stukjes sandelhout of cederhout kopen tegen de motten.
Kleding die je niet vaak draagt, of voor een tijdje niet nodig hebt, kun je best opbergen in plastic tassen of speciale kledinghoezen.

Eens je motten(eitjes) in je kleding hebt kun je ze op verschillende manieren weer proberen verwijderen: je kleding/stof in de diepvries steken, strijken en/of in de wasmachine doen. Ik heb zelf alle drie deze stappen ondernomen, just to be sure. Er zijn ook chemische bestrijdingsstoffen verkrijgbaar in de winkel.

In september komen de eitjes uit die in juli en augustus werden gelegd door de motten. Zorg dus voor een goede reiniging van de kleding en kasten in de periode vóór de larven uitkomen. Normaal is er dan geen enkel probleem meer.

You Might Also Like

2 reacties | replies

Subscribe