Mes voor Hermann

Friday, July 23, 2010


Op QuackenBruck kwam ik Hermann tegen. Hermann vroeg of ik een messchede voor hem kon maken. Geen probleem natuurlijk. Hermann stuurde me zijn messen. Het bleken er drie te zijn, een rondeel (dolk), een eetmes en een 1-tandige vork (ook wel priem genoemd, maar dat associeren we tegenwoordig vooral met ambachtelijke gatenprikkers). Voor elk van de messen heb ik eerst een aparte schede gemaakt van kalfsleer, met de vleeskant naar buiten. Deze drie schedes worden aan elkaar geplakt met lijm en vervolgens overtrokken met dun en soepel koeienleer. Voor de begeleidende messen wordt een snede in de zijkant van het leer aangebracht waardoor het mes naar buiten getrokken kan worden. Dit is een techniek die bij een aantal messen in 'Knives and Scabbards' voorkomt.

Het probleem van de rondeel is dat het een erg klein bladoppervlak heeft. Als je een begeleidend mes in de schede wil toevoegen, moet het buitenleer erg elastisch zijn om een goede vorm te houden. Met twee begeleidende messen is het, laten we zeggen, een uitdaging. De eerste schede is dan ook niet helemaal gelukt. Ook het weer speelde hierbij mee. Bij een temperatuur van 32 graden met nat leer werken is geen goed idee: het trekt krom, krimpt, enz, Maar het resultaat van de tweede schede is redelijk goed. Ik heb de buitenkant met enkele simpele lijnen versiert en het geheel geolied. Hermann schreef: "Es ist sehr schön geworden" En ik ben ook weer een ervaring rijker. Ziehier een foto gemaakt met onze retro Oostduitse camera omdat de digitale in het opblaasbadje is gegooid door een enthousiaste dochter.

In Quackenbruck I met Hermann, who asked me if I could make a scabbard for him. No problem, I thought. It turned out to be a complicated scabbard, for a rondel dagger and a companion knife and prong (a knife with one tooth). I first made three scabbards of calf leather for each of the knives, and then glued them together (authentic!). I then covered them with thin cow leather and cut two slits for the knife and prong. It is important to use very supple leather or else the shape of the knives will be lost in the covering. Hermann was glad and so was my daughter, who dropped my digital camera in the pool. Here are two pictures made with my East-German almost-antique camera

You Might Also Like

4 reacties | replies

Subscribe