Zomerfeest 2013

Wednesday, June 12, 2013


Van 18 tot en met 20 mei vierde de LHO het Zomerfeest op Huis Dever in Lisse. Dit was voornamelijk een rustig en gezapig samenzijn. Op zaterdagmiddag druppelden de leden langzaam binnen. Idar, de maerschalk, deed met ons wat wapenoefeningen. In de avond haalden we friet en vette happen om het lekker eenvoudig te houden.

Op zondag hielden de aanwezigen de jaarlijkse ALV. Deze was redelijk belangrijk omdat het Bestier er veel moeite voor had gedaan om het HHR (Huishoudelijk Reglement) aanzienlijk, maar met de Statuten nog steeds als leidraad, te veranderen. De opkomst was groter dan de vorige twee jaar (met 2011 als historisch dieptepunt met naast het Bestier één lid aanwezig) maar de voorstellen werden unaniem aangenomen. Ondergetekende werd (mede dankzij het nieuwe HHR) door het Bestier tot Coninc der Wapenen benoemd (opperheraut - al sinds vele jaren een onvervulde functie). Daarna werden wat wapenvaardigheidsproeven afgelegd door mij en enkele andere bewapende leden om voor het oog van de maerschalk en twee andere aanwezige Bestiersleden gekeurd te worden op veiligheid. Helaas kwam niet iedereen daar doorheen, maar Idar verzekerde hen dat enige oefening daar zonder meer verandering in kon brengen.
Nadien werden er pannenkoeken gebakken en werd rustig aan het avondmaal bereid.


DB was redelijk vertegenwoordigd. Bertus kon helaas niet voortdurend aanwezig zijn omdat hij op zondag en maandag moest jousten in Archeon, maar hij verblijdde ons met zijn aanwezigheid op zaterdag- en zondagavond. Isis was er wel alle dagen, en Nijso en Marisca waren er ook zondag en maandag, elk met hun dochters. Lea arriveerde zaterdagavond. Ikzelf was in mijn Baersenbrouc-kostuum, maar trok toch vooral ook met mijn DB-gezellen op.

Waar het zaterdag en zondag best lekker weer was geweest, begon het zondagavond te regenen en dat bleef zo op maandag. Met tussenpozen plensde het neer op ons kasteeldak. Maandag de 20e was het Kastelendag en in het kader daarvan had ik een deftig diner gepland om het publiek te verpozen. Op de begane grond en in de kelder waren de kok (Martin Wessels) en zijn helpers bezig om een heerlijk diner te bereiden. De dames Isis en Margje) speelden een balspelletje in de eetzaal terwijl de grote hoeveelheid kinderen (negen in totaal!) zich ook binnen prima vermaakte.


Hoewel het diner erg goed smaakte (en zeer vullend was) had ik zelf het idee dat de opzet niet goed werkte. Groepen rondgeleide bezoekers stroomden langs en bekeken ons terwijl Marisca wat uitleg gaf en wij zo nu en dan ook wat vragen beantwoordden, maar ik geloof niet dat veel mensen begrepen waarom we dit deden, en we kregen door het rumoer ook niet volledig de gelegenheid om hoofse manieren te demonstreren. Omdat Merel moe en hongerig was kwam ze in ons midden zitten, wat een grappige stijlbreuk gaf. Over het onderwerp tafelzeden zal ik spoedig een artikeltje schrijven.

Laurens Feijten, 12/06/13

You Might Also Like

0 reacties | replies

Subscribe