Een Juweeltje

Monday, January 29, 2018In het laatste weekend van augustus gingen Casper en ik Inge op weg naar de Ronneburg in Duitsland voor een middeleeuws weekend. Zoals heel vaak het geval is onder de re-enacters moest er uiteraard nog kleding afgemaakt worden in de camper. Dat was klaar en aangekomen beneden bij de voet van de Ronneburg bleek dat we nog ruim tijd hadden om iets anders te gaan doen.
Aangezien ik ook altijd nog een ouderwetse autokaart in de camper heb liggen zijn we op zoek gegaan naar iets leuk om te bezoeken. Op de kaart stond met een rode ster het plaatsje Ortenberg aangegeven. Een rode ster betekend de moeite waard om een omweg te maken. Zo gezegd zo gedaan.
Bij het plaatsje aangekomen moesten we door een nauwe poort rijden. Nu vind ik camper en nauwe straatjes al geen succes laat staan en nauwe poort. Goed dat lukte en eenmaal aan de andere kant van de poort bleken we op een soort binnenplein te zijn uitgekomen waar wij niet verder konden, mits naar beneden via een zeer smal stijl straatje. Achteraf blijkt het de binnenplaats te zijn geweest van een aantal burgen die daar hebben gestaan. Camper gekeerd en op een zeer stijl stuk geparkeerd en eruit naar de aan de buitenkant niet zo bijzondere kerk. 
De bouw van de kerk is begonnen in 180-1190 als een kerk met romaansbouwstijlen, de rode zandstenen bogen. Een gedeelte is hiervan nog goed zichtbaar.


Eenmaal binnen valt je oog gelijk op het altaar. Op het altaar staat het zogenaamde “Ortenberger Altar” Geschilderd in vermoedelijk 1420, het orgineel staat het “Hessichen Landesmuseum Darmstadt”. Wat valt er verder nog te zien, eigenlijk te veel om hier op t noemen, een paar hoogtepunten :


  • De stoelen in het koor daterend rond 1400
  • De stoel van de duivel
  • Het doopvont 
  • De drie vrouwen op 
  • De waterspugers op het zuidportaal.
  • De wandbeschilderingen met kruiden
  • En niet te vergeten de Maria kruidentuin voor al uw ziekten
Helaas heb ik niet overal foto’s van genomen, tijd en de warmte speelde ons parten. Ben je nog eens in de buurt dan is het zeer de moeite waard om eens een kijkje te nemen.You Might Also Like

0 reacties | replies

Subscribe