Mannenhemd met korte mouwen | Men's shirt with short sleeves

Thursday, June 11, 2015


Dit hemd maakten we een paar jaar geleden voor Goossen. Het is gemaakt van vintage/antiek bedlinnnen; redelijk dun maar wel heel dicht geweven. De afmetingen zijn (exclusief seam-allowance):

Voorpand & rugpand | 65 cm breed x 80 cm lang
Mouwen | 44 x 22 cm
Gussets | 12 x 12 cm

Van elk heb je dus twee stuks nodig: 1 voor- en 1 rugpand, 2 mouwen, 2 'gussets'. De totale hoeveelheid stof voor dit hemd is dus ongeveer 1,2 m linnen met stofbreedte 140 à 150 cm. Met die hoeveelheid stof zou je het hemd zelfs nog een kleine 10 cm langer kunnen maken. Dit hemd is ongeveer de meest stofzuinige versie denkbaar (voor ditzelfde hemd met lange mouwen heb je minstens 1,5 m stof nodig).

We zoomden eerst elk patroonstuk om (op de halsuitsnijding na) met een simpele zoomsteek en naaiden daarna alles aan elkaar met een overhandse steek. Voor linnen (maar ook wol die snel rafelt) is dit een fijne manier van werken.
De vierkante 'gussets' in de oksels geven je armen meer bewegingsruimte, maar zorgen er ook voor dat je hemd daar niet scheurt. De oksel is één van de zwakste plekken in kleding. Het makkelijkste is om de 'gusset' eerst aan de mouw te naaien, en dan de mouw aan het lichaam vast te zetten.


Hieronder een foto van hoe het eruit ziet langs de binnenkant:


Dit hemd heeft onderaan twee splitten langs de zijkant.


We kozen ervoor om de split te verstevigen met een speciaal verstevigings-steekje. Deze steek is niet terug gevonden op middeleeuwse kleding, maar komt wel voor op 16e eeuws linnen ondergoed.


De halsuitsnijding werkten we als laatste af door er een apart biesje linnen tegen te naaien langs de binnenkant.


TIP | Snel zomen tekenen doe je zo!

You Might Also Like

0 reacties | replies

Subscribe